loading..
GEO Certified. Golf's Ecolabel for Course & Club Management Letas. Let Access Series Hill Side Golf Facebook Hill Side Golf Twitter Finnish Golf Course Owners Association Kansainvälinen Suomen Golfmuseo

Kentänhoidon hoitorutiinit

 

 

Viheriöt

Leikkuu (3-6mm) 3-7 krt/vko
Reikien vaihto 3-7 krt/vko
Harjaus 1-3 krt/vko
Groomaus 1-2 krt/vko
Pintailmastus 1-2 krt/vko
Nestelannoitus n. 10 päivän välein
Pystyleikkuu 2-3 viikon välein
Hiekkakattaus 3-5 viikon välein
Ilmastus 3-4 viikon välein
Kastelu 2-4 krt/vko säiden mukaanLyöntipaikat

Leikkuu (13-18mm) 2-3 krt/vko
Tiimerkkien siirto 3-4 krt/vko
Lyöntijälkien korjaus 2-3 krt/vko
Kastelu 4-7 krt/vko säiden mukaanVäylät

Leikkuu (13-18mm) 2-3 krt/vko
Kastelu 3-5 krt/vko
Ilmastus 2-3 kt/vko
Lyöntijälkien korjaus n. 2 krt/kausiKarheikot

Leikkuu n. kerran viikossaBunkkerit

Ajo/haravointi 3-5 krt/vko
Reunojen siistiminen n. 3 viikon välein

Tietoa hoitotoimenpiteistä

 

Leikkuu

Pyritään pitämään pelipinta mahdollisimman tasalaatuisena ja siistin näköisenä. Leikattuna ruoho pysyy ”nuorena” ja uusiutuu nopeammin korjaten pelaajista aiheutuvaa rasitusta. Harvoinleikattu ruoho korsiintuu (kovettuu) ”vanhentuessaan”. Niinpä kuivina aikoina harvennetaan leikkuukertoja. Tällä pyritään estämään kasvin kuihtuminen. Loppukaudesta leikkuukorko nostetaan 6-8 millimetriin, millä pyritään ennaltaehkäisemään talvituhoja. Leikkuukorkeutta laskettaessa nyrkkisääntönä on, että ruohosta ei saa leikata enempää kuin 1/3 kerrallaan. Tämä pätee lähinnä matalaanleikatuilla alueilla. Liian iso leikkuukorkeuden lasku kerralla aiheuttaa skalppeerautumista, joka johtaa kasvinerittäin hitaaseen toipumiseen tai pahimmassa tapauksessa kasvin kuolemiseen.

 

Groomaus, Harjaus ja Pystyleikkuu

Kaikilla näillä toimenpiteillä on tavoitteena nostaa ruoho pystyyn, jolloin se kannattelee palloa paremmin. Tästä seuraa luonnollisesti nopeammat viheriönopeudet. Pystyleikkuulla pyritään myös poistamaan ”ylimääräistä” ruohoa, kylänurmikan siemeniä (rikkaheinä) sekä kuitua. Tätä toimenpidettä käytetään usein myös ennen hiekkakattausta auttamaan hiekan painumista alas. Pystyleikkuu myös agressivoi ruohoa kasvamaan vaakatasossa, mikä siis auttaa ruohoa korjaamaan pelin aiheuttamia nurmettomia kohtia. Valitettavasti tämäkään toimenpide ei korjaa putoamisjälkiä, eli edelleen paras tapa pitää putoamisjäljet poissa on pelaaja, joka korjaa ainakin oman putoamisjälkensä viheriöltä!

 

Hiekkakattaus eli Dressaus

Puttialustan pysyminen tasaisena. Kuidun hoito. Kasvupisteen suojelu ennen leikkuukorkeuden laskemista. Hiekkakattausta käytetään myös kylvön jälkeen siemenen peittämisessä.

 

Ilmastukset

Tappi-/syväilmastus on ehdottomasti yksi tärkeimmistä golfkentän hoitotoimenpiteistä. Pelikauden aikana käytetään pääosin 8 millimetrin paksuisia tappeja, joilla lyödään reikiä n.10-20 senttimetrin syvyyteen. Syksyllä ennen talven tuloa käytetään paksumpia, 12mm tappeja. Ilmastuksen pääajatus on estää tiivistymistä viheriöillä ja näin pitää juurilla hyvä elintila pinnan alla. Samalla veden läpäisykyky kasvaa, mikä taas helpottaa viheriön kuivumista sateen jälkeen takaisin niin sanotusti pelikuntoon. Läpäisykyvyn paraneminen auttaa myös ravinteita pääsemään paremmin pinnan alle juuriin, mistä kasvi ottaa suurimman osan ravinnostaan. Ruoho tarvitsee myös happea kasvaakseen, joten hyvin ilmastoidun viheriön hapensaanti on taattu.

Viilto-/pintailmastuksella pyritään hoitamaan viheriön pintaa sekä pitämään auki syväilmastuksessa tehdyn reiän yläpää. Tämä takaa ilman liikkumisen .

 

Reikien ja Tiimerkkien paikan vaihto.

Pelaajista aiheutuva kuluminen ja stressi pyritään jakamaan mahdollisimman laajalle alueelle. Esimerkiksi viheriöllä uusi reiän paikka pyritään siirtämään riittävän kauaksi edellisestä. Näin edellinen alue saa rauhassa levätä ja toipua pelin aiheuttamasta stressistä.

 

Kastelu

Lähtökohtaisesti tarpeen vaatiessa sääolosuhteiden, lannoitusten, kylvöjen sekä muiden hoitotoimenpiteiden mukaan. Ruoho pyritään totuttamaan siihen, että vettä annetaan isompi määrä kerralla ja harvemmin. Lyhyt ja tiheä kastelu nostaa ruohon juuret pintaan, minkä seurauksena kuumina hellepäivinä tuulikuivumisen ja kuihtumisen riski kasvaa. Oikein kasteltuna sekä lannoitettuna heinä voi kasvattaa jopa 20-30 senttimetriä pitkät juuret.

 

Kuitukerros

Kuitu muodostuu kuolleesta ruohosta ja orgaanisesta materiaalista nurmen pinnassa. Liian paksu kuitukerros haittaa veden ja ravinteiden kulkua juurille. Usein myös rankan sateen jälkeen kuivuminen on hidasta ja peli pehmeän kuidun päällä tahmeaa. Kuivina ajanjaksoina kuiva kuitu päästä vettä läpi juurille erittäin huonosti, jolloin kuihtumisen riski suurenee. Kuidusta on myös hyötyä. Sopiva määrä kuitua suojaa kasvustoa pallonputoamisjäljiltä ja muulta rasitukselta. Lisäksi kun kuitua on sopiva määrä, palloon lyöty alakierre puree viheriöön paremmin.

 

Jälkien korjaus

Pallon putoamisjäljet viheriöillä ovat harmillisia niin pelaajille kuin kentänhoitajillekin. Pelaajille suurin haitta koituu kuoppaisesta viheriöstä, missä putti ei aina mene sinne minne itse yrittää. Kentänhoitajan painajainen on taas ”rikkaheinä” nimeltään kylänurmikka. Korjaamaton pallonputoamisjälki aiheuttaa alkuperäisen viheriöheinän kuolemisen yhdessä yössä, ja sen tilalle pyrkii välittömästi kylänurmikka. Kylänurmikka on luonnossa kasvava erittäin nopeasti lisääntyvä ruoholaji, jota esiintyy lähes jokaisella maailman golfkentällä enemmän tai vähemmän. Kylänurmikasta seuraa niin kosmeettista kuin fyysistäkin haittaa. Väriltään se on vaaleanvihreä tupsu, joka kasvaa hyvin usein huonosti korjatussa tai korjaamattomassa putoamisjäljessä. Kylänurmikan siementuotto on erittäin vilkas mutta talvea se kestää erittäin huonosti. Joka talven jälkeen nämä kylänurmikkakohdat ovat paljaana ja lähtevät vajaa kuukausi myöhemmin kasvuun kuin rönsyrölli, mikä on siis viheriöllemme kylvetty ruoho. Tämän seurauksena keväällä kauden alkaessa viheriöt ovat laikukkaat ja epätasaiset pelata. Vauhdikkaan leviämiskyvyn ansiosta kylänurmikka pyrkii laajenemaan aina kun sille annetaan mahdollisuus. Lopputuloksena voi ollavuosien saatossa vanhan ruohon kuoriutuminen jopa koko viheriöltä ja uudelleen kylvö, josta taas aiheutuu lisää työtä ja kustannuksia.

Jokaisen pelaajan tulee korjata kaikki omat jälkensä kierroksen aikana. Toki olemme erittäin kiitollisia siitä jos joku joskus korjaa myös toisten korjaamattomia jälkiä kentällämme.

 

Ohjeistus pelaajille kohdattaessa kenttähenkilökuntaa:

 

 • Jos on olemassa riski osua pallolla toisiin henkilöihin, älä lyö.
 • Odota kentänhoitajan merkkiä lyöntiluvasta tai kentän vapautumista.
 • Pelaaja voi myös itse pyytää lyöntilupaa kentänhoitajalta käden nostolla, mutta lyödä saa VASTA kun kentänhoitaja on vastannut omalla kädennostollaan.
 • Älä tee harjoituslyöntejä koskaan kentänhoitajan tai toisten pelaajien suuntaan.
 • Sijoittaudu aina pallon taakse toisen pelaajan lyödessä.
 • Anna takana odottavalle ryhmälle ohitusmerkki, kun alatte etsiä palloanne.
 • Varmista, että he ovat ymmärtäneet ohitusmerkin.
 • Jätä kärryt/bägi näkyvälle paikalle merkiksi pallon etsinnästä, kun takana tulevat pelaajat eivät ole näkösällä. Etsinnän jatkuessa anna ohituslupa takana odottavalle.
 • Varmista, ettei ketään ole lyöntisi edessä. Jos et näe pallon lentorataa tai laskeutumisaluetta, pyydä pelikaverisi forecaddieksi.
 • Huuda aina kovalla äänellä FORE, jos on olemassa vähäisinkin vaara pallon osumisesta toiseen henkilöön.
 • Älä koskaan lyö viheriölle, jossa lipputanko ei ole pystyssä.
 • Onnettomuudet ja uhkaavat vaaratilanteet raportoidaan aina.Toivotamme kaikille pelaajille oikein hyviä pelikierroksia kentällämme! Samalla pyydämme huomioimaan niin pelaajien oman kuin kenttähenkilökunnankin turvallisuuden kentällä liikkuessa.

 

Terveisin,

Koko kenttähenkilökunta!